Бидејќи рептилот не бара постојано внимание од сопственикот, дури и многу зафатените луѓе можат да си дозволат да го имаат овој претставник на фауната. Декоративните водни желки веќе долго време се сакани не само од возрасните, туку и од децата. Тие не бараат редовни прошетки на кое било време, не предизвикуваат алергиски реакции, не создаваат бучава и не обојуваат мебел. Доволно е да се обезбедат неопходните услови за миленичето од водоземци во аквариумот и да се набудува правилниот режим на хранење.
Поголемиот дел од времето влекачите го поминуваат во вода, затоа е потребно желките да се чуваат само во специјално опремен терариум. Не е препорачливо да го пуштите животното да прошета низ станот, бидејќи  е полн со настинки и повреди. Главниот услов за уредување на терариум е да се создаде најприродна средина за желката..
При купување и опремување на дом за идно домашно милениче, важно е да се придржувате до следниве правила и услови:
  • Големината на куќата за водена желка треба да биде најмалку 3 пати поголема од големината на самото животно. Рептилите се одликуваат со нивната љубов кон просторот, па затоа е препорачливо да купите поголем терариум. 
  • Само половина од терариумот треба да е исполнет со вода,
  • Потребен е термометар во внатрешноста на аквариумот, овозможувајќи да се избегне прегревање и хипотермија. И двете состојби се фатални за желката.
    Во никој случај не треба да го исполнувате терариумот со вода од чешма. Водата мора да стои најмалку 24 часа.

Главниот услов за тоа како да се грижите за рептил е да се одржи удобна температура на водата во терариумот  која треба да биде околу 25 степени, што се следи со термометар.
Во Макси Пет Шоп можете да најдете желчиња како и најразлични терариуми и храна.