Колку често треба да го капеме кученцето?

Во принцип, кученцата не треба да се капат, освен ако не се видливо валкани или мирисаат. но сепак можете да ги бањате помладите кученца доколку е потребно.
Прекумерното капење всушност може да му наштети на вашето домашно милениче. Пречесто капење на вашето куче може да им ги одземе природните масла, кои им се потребни за здрав слој и кожа, вели Reader's Digest. Ова може да резултира со сув, досаден слој и чешање на кожата. Добро правило е дека треба да го бањате кучето еднаш месечно. Се разбира, ако се тркала во кал, можете почесто да го бањате. Или ако вашето кученце е склоно кон сува кожа, можете да чекате подолго помеѓу бањите. Само не заборавајте да изберете шампон за кученце кој е нежен за неговата кожа! За младите кучиња е особено важно да користите шампон за мали кучиња (puppy shampoo) бидејки нивната кожа е чувствителна па треба да го заштитите од несакани последици како што се иритација на кожата, црвенило и чешање.
Кученцата не треба да се капат додека не наполнат најмалку четири недели - подобро е шест или осум недели. Малите кученца имаат проблеми со регулирање на телесната температура на таа возраст и можат да настинат.
Кучињата лудуваат по бањање од низа причини - од олеснување, до среќа, до инстинктивна желба да се вратат на попознат мирис.
Хигиента кај кученцата најдобро се одржува со секојдневно четкање со што не само што го прав влакното мазно, туку и ја отстранува нечистотијата од крзното. Затоа редовно четкајте го Вашето куче.