Дали знаевте дека јаболковиот оцет може да биде корисен за нашите миленици?

Отсекогаш се зборуваше дека ако сакате вашата коса да заблеска, исплакнете ја со оцет. Па, ова важи и за кучињата. Ако по капењето  нашето милениче го плакнеме со оцет, неговото влакно ќе заблеска енормно и ќе изгледа многу поздраво.
Не само тоа, туку бидејќи оцетот има антиинфламаторно, антифунгално и навлажнувачко својство, тој е во состојба да ја балансира pH вредноста на кожата и да го подобри нејзиното здравје. Не само што ќе го подобри изгледот на кожата и ќе спречи сувост заради неговата обемна работа како хидратанс, туку и ќе го спречи животното од можни состојби, иритации и инфекции.
Исто така оцетот ќе го контролира мирисот на телото на нашето куче неутрализирајќи го неговиот силен мирис и овозможува свежината по капењето да биде потрајна.
На овој начин, со обезбедување на овој природен производ, не само што се бориме против сувата кожа, туку ќе спречиме и појава на иритации, инфекции и подобрување на здравјето на крзното, негово зајакнување и зголемување на неговиот сјај.
За да го направите ова, треба да разредите јаболков оцет со вода во сооднос 50/50.
Доколку вашето куче има области лоцирани со многу сува кожа, можете исто така да го разредете оцетот во вода, да навлажнете чиста крпа и нежно да го триете сувиот дел за да ја хидрирате. Исто така, растворот од оцет и вода можете да го ставите во прскалка, да го распркате над крзното на вашето куче и да го четкате за да дадете дополнителна доза на сјај.